MENU

KATEGORİLER

Mac'inizi Hızlandırmanın 6 Yolu


Macbookunuz yavaşladıysa, bir bakım yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Konu iMac/MacBook’unuz olduğunda hız performansını artırmak için büyük paralar harcamanıza gerek yoktur. Bunun yerine herhangi bir yenileme yapmadan iMac’inizin hızını artırmak için deneyebileceğiniz çözümlerin bir listesini hazırladık.

Fazla Güce İhtiyaç Duyan Programları Kapatın

iMac/MacBook’unuzun performansını artırmak için yapabileceğiniz basit işlemlerden biri, kullanmadığınız tüm uygulamaları ya da programları kapatmaktan başlayabiliriz.iMac’iniz aktif biçimde kullanmadığınız programlara bellek ve CPU gücü ayırıyor olabilir. Bu işlem performansı düşüren, istenmeyen programların bellekte kapladığı alanı boşaltır ve neden olduğu iş yükünü azaltır.

Aynı zamanda Mac’inizde devam etmekte olan tüm işlemleri gösteren Etkinlik Monitörü adlı bir özellik de bulunmaktadır. Etkinlik Monitörü’nü Sistem Tercihleri > İzlenceler’den ya da Command + boşluk çubuğuna basarak açabilirsiniz. Bazı uygulamalar ve programlar, diğerlerine göre daha fazla güç ve kaynak kullanır. Etkinlik Monitörü, o sırada açık olan her programın CPU, Bellek, Enerji, Disk ve Ağ kullanım seviyelerini gösterir.

CPU sekmesini seçtiğinizde her uygulama ya da programın ne kadar CPU gücü kullandığını görebilirsiniz. Kullanmadığınız, özellikle yüksek CPU gücü kullanan uygulamaları kapatın. Etkinlik Monitörü, uygulamalarınızın ve programlarınızın tüketim seviyelerini kontrol etmek için yardımcı bir araçtır.

Macbook'da Açılışınızı Temizleyin

Sisteminizi her başlattığınızda açılan can sıkıcı uygulamalar ve programlar, hızdaki yavaşlamanın nedenlerinden olabilir. Sistem Tercihleri’ni açın ve ‘Kullanıcılar ve Gruplar’a tıklayın. Burada iMac ya da MacBook’unuzu başlatırken hangi uygulamaların ve programların açılmaya ayarlandığını görmek için’Oturum Açma Öğeleri’ sekmesini seçin. Açılışta başlamasını istemediğiniz programı seçin ve silmek için listenin en altındaki eksi işaretine tıklayın.

iCloud Gereksiz Senkronizasyondan Kaçının

Dosyalarınızı ve fotoğraflarınızı iCloud ile birden fazla masaüstü ve cihazda senkronize etmek de iMac’inizi yavaşlatabilir. iCloud’u kullanırken büyük dosyaları ve belgeleri masaüstünüzde saklamaktan kaçının. Yalnızca gerekli olan belgelerin ve dosyaların saklanması, sisteminizin hızlandırılmasına yardımcı olacak ve tüm dosyalarınızın senkronize olması için daha az beklemenizi sağlayacaktır.

Buna fotoğraflarınızı iCloud’la senkronize etmek de dahildir. Eğer Mac’iniz fotoğraflarınızın hepsini tüm cihazlarınız arasında senkronize etmekle çok meşgul oluyorsa, Mac’inizin sıkı çalışmasını ve performansının düşmesini önlemek için iCloud Fotoğraflar’ı her zaman kapatabilirsiniz.

Macbook'daki Saklama Alanını Boşaltın

Veri saklama kapasitenizin neredeyse dolu olması, veri alanı azlığı nedeniyle iMac’inizin yavaşlamasına neden olur. Fotoğraflar, videolar ve müzik, veri saklama alanında çok yer kaplayan büyük dosyalardır.

Birçok kişi, iCloud’da alan satın almanın, veri saklama alanının azlığına çözüm olacağını düşünür ama aslında bu doğru değildir. Dosyalarınızı, iCloud’a yedekledikten sonra silerseniz, dosyalar tüm cihazlarınızdan silinir. Zaten iCloud’unuz varsa ve tüm cihazlarınızda senkronizasyon yapılmışsa, iMac’inizde hala birçok dosya ve belge veri saklama alanını kaplıyor olabilir. Örneğin, iPhone’unuzda çektiğiniz ve iCloud ile senkronize edilen fotoğraflar, Mac’inizde bulunur ve veri saklama alanını kaplar.

iMac’inizde iCloud fotoğraf senkronizasyonunu kapatmak daha iyi olabilir. Tüm dosyalarınızı ve belgelerinizi, bilgisayarınızdan silerek buluta yedeklemek için kullanabileceğiniz başka hizmetler bulunmaktadır. DropBox ve Google Drive gibi hizmetler, fotoğraflar gibi dosyalarınızı, erişmek için Mac’inizde saklamak zorunda kalmadan buluta yedekleme için aynı özellikleri sunmaktadır.

İndirdiğiniz müzikler de Mac’inizde çok yer tutuyor olabilir. Müziklerinizi bir taşınabilir sürücüye aktararak saklama alanınızda yer açabilirsiniz. Aynı zamanda Apple Music gibi akış hizmetlerine de abone olabilirsiniz. Bu hizmetler tüm müziklerinizi buluta taşıyarak Mac’inizden silmenizi ve tüm cihazlarınızdan erişmenizi sağlayan özellikler sunmaktadır. Aynı zamanda Apple Music’in veri ya da Wi-Fi’ya erişiminiz varsa, istediğiniz şarkıyı ya da sanatçıyı Mac’inize indirmek zorunda kalmadan akış halinde dinleme avantajından da yararlanabilirsiniz.

Eski ya da Kullanılmayan Dosyaları Silin, Çöp Kutusunu Boşaltın

Saklama alanında yer açmanın hızlı ve kolay bir yolu da eski ve kullanılmayan dosyaları silmek ve çöp kutusunu boşaltmaktır. Mac’inizi arada sırada eski ve kullanılmayan dosyalar ve belgeler için kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunları, kullanılmadıklarında yerel olarak saklamak sadece veri saklama alanında yer kaplamalarına neden olur ve Mac’inizin performansını düşürür.

İndirilenler klasöründeki öğeleri silmeyi unutmayın. ‘Finder’ı açın ve öğeleri silerek Çöp kutusuna göndermek için İndirilenler klasörünü açın. İndirilenler klasörüne bakmak genellikle atlanır ve bu klasörde unutmuş olabileceğiniz birçok belge ve dosya bulunur.

Eski dosyalarınızı ve belgelerinizi bir taşınabilir sürücüye yedekleyin ve Mac’inizden kaldırın. Artık ihtiyacınız yoksa her zaman bilgisayarınızdan silebilirsiniz. Sildikten sonra Çöp Kutusu’nu boşaltmayı unutmayın. Sildiğiniz dosyalar ve belgeler, Çöp Kutunuzu boşaltmadığınız sürece Çöp Kutunuzda yer kaplamaya devam edecektir.

Sistem tercihlerinizi Çöp Kutusunu düzenli olarak boşaltacak şekilde ayarlayabilir ve bu işlemi kendiniz yapma derdinden kurtulabilirsiniz. Menü çubuğunda Apple logosuna tıklayın, Bu Mac Hakkında’yı seçin, ;Depolama’ya tıklayın, ardından&Yönet’e tıklayın. Burada Çöp Kutunuzun her 30 günde bir otomatik olarak silinmesini ayarlayabilirsiniz.

Grafikleri Azaltabilir ya da Kapatabilirisiniz.

Apple bilgisayarları MacOS’ta normal olarak sorunsuz biçimde çalışabilir. Ancak bazen performansı korumak için çok zorlu çalışabilir. Grafiklerin azaltılması ya da kapatılması Mac’inizin yeniden hızlanmasını sağlayabilir.

Bazı kişiler, yavaşlamayı önlemek için Dock’larını kapatmayı tercih ederler. Bunu yapmak için Sistem Tercihleri, Dock’u tıklayın ve aşağıdaki kutuların işaretini kaldırın:

    • Büyütme
    • Uygulamaların açılışını canlandırmayla göster
    • Dock’u otomatik olarak gizle ve göster

Aynı zamanda ‘Pencereleri simge durumuna küçült’e tıklayın ve Cin Efektiyle’yi Ölçek Efektiye’ye değiştirin.

 

Son Bir Önerimiz Daha Sizler İçin.

Bunların tümü başarısız olursa deneyebileceğiniz son şey tüm Macbook'da sıfırlamak ve işletim sistemini sıfırdan yeniden yüklemektir. Tüm açılış sürücünüzü tamamen silmeniz gerekeceğinden bu son önlem olarak görülmelidir. Yıllar boyunca oluşturulan Sistem ve Kullanıcı Kütüphaneleri’nde bulunan tüm dosyaları silecektir.

Önemli dosyalarınızı, belgelerinizi, resimlerinizi, müziklerinizi ve işletim sisteminizi yükledikten sonra ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi yedeklemenizi öneririz. Son olarak en kötüsü olur ve Mac’inizde herhangi bir iyileşme olmazsa, cihazınızı değiştirme zamanı gelmiş olabilir.

Telif hakkı © www.qansbilisim.com.tr 2024.
zerogle